top of page

The Shadow

Wat is de schaduw?

In ons bewustzijn hebben we te maken met een onderbewustzijn. Dat wat we niet weten dat we niet weten. Het onderbewustzijn is heel handig, het zorgt ervoor dat we niet gek worden van alles wat we doen zoals ademen en lopen.

In ons onderbewuste zitten ook persoonlijkheids eigenschappen. Alles waar we niet bewust van zijn noemen we de schaduw. (in Jungian psychologie) Dit kunnen zowel negatieve eigenschappen zijn als positieve. Gedrag wat we afkeuren verdwijnt naar ons onderbewuste.

Hoe ontstaat de schaduw?

In onze eerste zeven jaar van ons leven, leren we door te voelen. Maar door de culturele regels worden bepaalde gevoelens en bepaald gedrag, gekoppeld aan die gevoelens, niet geaccepteerd. Om toch geaccepteerd te worden als kind, duwen we deze gevoelens en gedrag naar het onderbewuste.

Ze verdwijnen niet, maar zijn alleen uit beeld.

punish.jpeg

Wat is schaduw integratie werk?

Schaduw integratie werk is het bewust maken van het onderbewuste via oefeningen, om deze, wanneer zichtbaar, vervolgens een plek te geven in ons bewustzijn waar het ons dient. De NatuurWetten die gekoppeld zitten aan ons bewustzijn, zijn de spelregels voor het bewustwordings proces.

NOTE: Als je verder wilt lezen op deze pagina, hou er dan rekening mee dat ik geen therapeut noch coach ben.

Maar dat ik alleen mijn visie deel die mijn werk ondersteund. De reden waarom ik doe wat ik doe: 

Het bieden van ondersteuning in dit proces via het maken van geprogrammeerde objecten 

(talisman) die je energetisch een bedding geven in heftige helings processen. 

Dit is geen vervanging voor professionele hulp, maar een toevoeging.

Bewustzijn is het universum

Ons bewustzijn is het hele universum, alleen zijn we maar bewust van een heel klein deel. Wanneer wij lessen leren, breid ons bewustzijn uit; Het alsmaar uitbreidende universum. 

 

Om te kunnen uitbreiden, bestaat het universum uit allemaal verschillende stukjes met bepaalde eigenschappen die relaties met elkaar hebben. Dit is wat we in de derde dimensie fysiek kunnen waarnemen. Maar wat ook in ons bewustzijn gebeurd. 

 

Alle relaties die je hebt met anderen, zijn een reflectie van de relatie met jezelf.

universe.jpg

Innerlijke rust en liefde

Na elke diepe duik in jezelf waarin je duistere drap op pakt en deze liefdevol een plek geeft, voel je je meer heel en meer opgeruimd. Uiteindelijk geeft het je heel veel ademruimte, rust, plezier en liefde. Hoe meer innerlijke conflicten worden aangekeken en verholpen, hoe rustiger het in je hoofd wordt. 

Gezondheid

Vele zelf destructieve patronen, zoals een verslaving, hebben een functie. Daarom zijn ze zo moeilijk te stoppen. Ze beschermen je voor het voelen van pijn. Wanneer we stapje voor stapje deze pijn aankijken hebben die patronen uiteindelijk geen functie meer. Doordat je met deze oefening beter leert voelen, wordt je ook beter in voelen wat wel en niet goed voor je is en wat wel en niet waar is. Zo kun je gezonder gaan leven, aangepast op jouw lichaam.

Relaties

Wanneer je je eigen duistere kanten aan kijkt en ziet wat de oorzaken daarvan zijn, kun je ze gemakkelijker accepteren in een ander en wordt je minder snel getriggert. Bij het integreren van je schaduw, zet je ze in voor iets wat je dient. Zoals bijv. jezelf beschermen op een constructieve manier. De relatie met jezelf en andere zullen verbeteren. Je wordt beter in jezelf en de ander te respecteren. Waardoor win-lose scenario's minder gauw voor zullen komen. Je kunt meer liefde geven en ontvangen.

Effectief actie voeren

De Wet van de correspondentie, zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden. Wat in één zit, zit in iedereen. Effecten zijn fysiek, oorzaken zijn psychisch. Wanneer we onze eigen schaduwen aankijken en een plek geven, zal dit op verschillende lagen doortrillen. We staan allemaal met elkaar in verbinding. Elke minuut gespendeerd aan dit werk is in mijn ogen een cadeau aan de hele wereld. Hoe meer heel we worden, hoe duidelijker ons innerlijk kompas wordt. Hoe beter we op de juiste plek kunnen gaan staan in de maatschappij. Waarbij je verantwoordelijkheid krijgt die je graag wilt pakken, omdat je hart hiervan gaat zingen. Onze persoonlijke verlangens smelten dan samen met het grotere plan; Het dienen van de eenheid en geen win-lose scenario's meer genereren. We creëren dan van binnenuit een nieuw systeem.

Waarom zou ik schaduw integratie werk willen doen?

Het doen van schaduwwerk is niet gemakkelijk, want je gaat delen van jezelf aan kijken die je stiekem haat. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en jezelf te blijven herinneren dat al die duisternis voortkomt uit oude pijn en socialisatie.

 

Hoe bereid ik voor op schaduw integratie werk?

Om schaduw werk te kunnen doen, moeten we het concept van objectieve moraliteit (win-lose scenario's) los laten en het verschil tussen goed en kwaad overstijgen. Dit omdat alles wat we afkeuren, floep, het onderbewuste in schiet. Het werkt hetzelfde als een kind die niet de waarheid durft te vertellen wanneer het bang is voor straf. Daarnaast kom je nergens zonder extreme eerlijkheid naar jezelf.

Veilige ruimte

Het is uiterst belangrijk om een veilige omgeving en heilige ruimte te hebben om dit werk te doen. Begin met het opruimen van alles wat je niet meer dient, zoals troep in je huis of verkoop-email die je niet wilt ontvangen. Zorg dat je jezelf afzondert van mensen die je naar beneden halen. Als je constant overweldigd raakt met tien duizend spiegels op een dag, kun je door de bomen het bos niet meer zien. Voel stap voor stap aan hoeveel je aan kan. Wanneer je schaduwwerk gaat doen, wil je er voor zorgen dat je zo comfortabel mogelijk bent. Maak een fijn helingsplekje voor jezelf waar je je veilig voelt.

Vangnet

Het liefst wil je een bedding of vangnet hebben van mensen om je heen die je steunen. Laat hun weten dat je dit werk doet, zodat er tenminste iemand kan ingrijpen wanneer je er te diep in wegzakt. Ook al is het vaak een eenzame weg omdat nog niet veel mensen dit werk doen. We staan immers aan het begin van een nieuw tijdperk. Probeer tenminste één iemand op de hoogte te houden van je processen. Dit kan een goede vriend(in) of familie zijn, of een professionele hulpverlener.

Comfort

Daarnaast wil je van te voren zorgen dat je gemakkelijk voor jezelf kan zorgen. Zo heb ik bijv. een goede slowjuicer en een waterdestilleerder aangeschaft. Zo weet ik zeker dat ik schoon water drink. Wanneer ik geen energie meer over heb om voor mezelf te koken, kan ik heel gemakkelijk veel groentes binnen krijgen. Doe je best om zo gezond mogelijk te eten zodat je lichaam niet compleet instort van ellende.

food.jpeg

Maak het vooral makkelijk voor jezelf. Het gaat uiteindelijk om de relatie die je met jezelf bouwt, niet hoe hard je gaat.

Hoe integreren we onze schaduw?

Er zijn een aantal oefeningen die voor mij hebben geholpen die ik hier wil delen. Ik ben geen psycholoog en ik ben geen therapeut.

Ik deel alleen wat voor mij heeft gewerkt. En waarbij mijn werk ondersteuning in bied.

 

Aller eerst raad ik je aan om, wanneer je hier blanco in stapt, eerst eens een kijkje te nemen naar de NatuurWetten.

Deze kunnen heel verhelderend zijn om gericht je psyche te onderzoeken. Ik zie ze als een soort spelregels van het leven.

kisstheshadow.jpg
completionprocess.jpeg
shadow
yinyang.jpeg
silhouette-of-people-by-the-seashore-138

Omarm en voel vervelende emoties.

We willen in ons leven zoveel mogelijk pijn voorkomen. Daardoor kunnen we soms in een pleasure trap terecht komen waarbij we de delen van onszelf die pijn hebben negeren. Hoe langer deze delen genegeerd worden, hoe harder ze gaan schreeuwen, hoe moeilijker het wordt. Wanneer we de moed hebben verzameld om deze draken aan te kijken en te omarmen, blijken het kleine innerlijke kinderen te zijn die aandacht nodig hebben. Om vervolgens puur aanwezig te blijven met deze gevoelens, is alles wat het nodig heeft. Even helemaal niks doen en alleen maar bewust te voelen. Het gevoel helemaal te omarmen en door je heen te laten stromen. Er is niets wat je kan gebeuren. Door dit dagelijks te oefenen, worden we steeds beter in het voelen van vervelende emoties, we leren ze langzaam te omarmen. Laat het er maar gewoon zijn, vecht er niet tegen. Je mag helemaal voelen wat je voelt.

Wanneer je een bepaald ongezond patroon hebt, zoals bijv. een verslaving, kun je, wanneer je daar klaar voor bent, het eens niet doen en dan bewust te gaan voelen: Waarom doe ik dit eigenlijk? Wat voor gevoel probeer ik te ontwijken? Wat voor gevoel probeer ik te krijgen? Welke onderliggende pijn probeer ik te ontwijken met dit gedrag? Het geeft niet als dit niet in een keer lukt. Elke dag krijg je een kans om dit te oefenen. Hiermee creëer je een band met dat deel van jou dat je steeds onderdrukt met de verslaving. Het wordt eindelijk gehoord en gezien. 

 

De oorzaak van het gevoel.

Alle heftige dingen die we in ons leven mee maken zijn mogelijkheden om pijnlijke stukken op te lossen die in onze eerste 7 jaar zijn gebeurd. Trauma betekend stres zonder oplossing. De kindsdelen van ons die trauma hebben meegemaakt, manifesteren steeds situaties in ons leven om de stres op te lossen. (Met trauma bedoel ik niet alleen heftige dingen zoals een ongeluk of misbruik, maar alle kleine dingetjes die iedereen in zijn opvoeding tegen komt.) Zo vallen we bijv. op iemand die op ons vader of moeder lijkt, om zo pijnlijke ervaringen met onze vader of moeder te helen. De wond wordt dan steeds weer geopend. Wanneer we hier niet bewust van zijn, hertraumatiseren we onszelf constant. Daarom is er echt niemand op aarde die 'over-reageert'. Wanneer iemand heftig reageert, wordt er een oude wond open gemaakt. Het is geen volwassen persoon die pijn heeft, het is een klein kind dat pijn heeft.

Wanneer je getriggerd wordt in een heftige emotie, en je er de tijd/plek voor hebt om er mee te werken, kun je via het omarmen en voelen van het gevoel je ogen dicht doen en jezelf de vraag stellen: wanneer heb ik dit voor het eerst gevoelt? Het kan zijn dat je een leeftijd of een visioen krijgt en er zo een weggestopte herinnering naar boven komt. Wanneer je die info hebt verkregen, kun je door de ogen van het kind kijken. Geef het toestemming om de emotie helemaal te doorvoelen terwijl de volwassen versie van jou erbij staat en het kind beschermt. Wanneer de emotie helemaal doorvoelt is, kun je aan het kind vragen wat het zou willen om zich weer beter te voelen.

Deze oefening is bedacht door Teal Swan en heet: The completion Process, check out haar werk voor meer begeleiding en diepgang. Er zijn ook completion process begeleiders in Nederland.

Cultuur

Naast dat je opgevoed wordt door je verzorgers heeft de cultuur van je omgeving ook enorme invloed op je programmering. Ga eens na wat voor geloofsovertuigingen er aanwezig waren op de plek waar je bent opgegroeid. Was het een religieuze plek? Of juist niet? Wat werd er goed gevonden en wat werd er afgekeurd? Welke kern verhalen vormen jouw basis? Ook al ben je atheïstisch opgevoed, heeft het christendom veel invloed gehad op de westerse programmering. De schuldige Eva die de appel at, is een verhaal dat veel schuld en schaamte heeft opgelegd. Welke overtuigingen dienen jou niet meer?

 

Archetypes en hun schaduw

Ons bewustzijn is het hele universum, met alle archetypes die bestaan. Door de programmering in je eerste 7 jaar zijn er bepaalde archetypes actief. Volgens mystic Caroline Myss zijn dat er zo ongeveer 12, en hebben we allemaal dezelfde 4 overlevings archetypes in ons zitten. Zo zijn we allemaal wel eens kind en slachtoffer geweest en hebben we allemaal een saboteur en een prostitue in ons zitten. De archetype prostitue slaat op het verkopen van je ziel om te kunnen overleven. Archetypes zijn neutraal maar hebben allemaal een schaduwkant. Wanneer je weet welke 8 archetypes jij bent en wat daar de schaduwkant van is, kun je al een hoop naar het bewustzijn halen.

Emotionele reacties
Let op je emotionele reacties. Wanneer je je ergert aan iemand dan komt dat omdat er in de eerste 7 jaar van je opvoeding is meegegeven dat dat niet oké was. Om je thuis situatie te overleven, heb je delen van jezelf naar het onderbewuste gestuurd. Dat waar je je aan ergert, kan een aspect zijn die je zelf ook doet zonder dat je het door hebt, of dat je het onderdrukt door te focussen op het tegenovergestelde. Bijv. als je hebt meegekregen dat lui zijn niet oké is, dan ga je als tegenhanger heel hard werken. Je irriteert je dan enorm aan luie mensen. Om meer heel te worden, wil je dus iets goeds zien in het aspect dat je afkeurt. Luiheid kan bijv. heel gezond zijn tussen het harde werken door. Wanneer je dit integreert in je leven, zal je niet meer ergeren aan luie mensen. Dit geld ook voor wanneer je iemand ophemelt of op een voetstuk plaatst. Het gaat dan om een positief aspect dat onderdrukt wordt. Dit gebeurd wanneer bijv. een klein meisje zingt maar haar moeder heeft hoofdpijn en schreeuwt dat ze haar mond moet houden. Dit meisje zal opgroeien zonder te durven zingen en zal zangers aanbidden en/of jaloers zijn op zangers.

Iets goeds in iets kwaads en iets kwaads in iets goeds.

Elke kwaliteit is ook een valkuil en elke valkuil is ook een kwaliteit. Wat het verschil maakt is timing en integratie. Voor alles is een tijd en een plek. Een gedragspatroon kan op sommige momenten destructief of constructief zijn. Wanneer je je bewust bent geworden van een negatief schaduwdeel kun je dit deel gaan integreren. Dit doe je door een band met dit deel op te bouwen. In plaats van het deel weg te sturen, kun je het gaan proberen te respecteren en verwelkomen. Dit is ook een deel van jou, ga er liefdevol mee om. We weten allemaal dat negatieve gedachtes vergif is, maar ze weg duwen of negeren heeft geen zin.

Waarom zijn ze er eigenlijk? Wat dienen ze? of wat hebben ze ooit gediend? 

Vergeet niet dat negatieve schaduw delen voortkomen uit een overlevingsarchetype en pijn, dan kan je er makkelijker mee verbinden. Wees creatief met het bedenken wat voor positief effect dit zou hebben in bepaalde situaties. Alles dient een doel. Dit zal na één keer verbinden niet meteen klaar zijn aangezien dit patroon er al jaren in zit. Maar steeds als het zich aandient, oordeel je hem niet, maar zoek je de reden waarom hij er is. Wat beschermt het? Weet dat alle delen in jou er zijn om je te willen beschermen en niet om je pijn te doen. Zo kun je stapje voor stapje een band opbouwen en kun je hem uiteindelijk volledig een plek geven. Zo kan bijv. de narcist archetype, enorm handig zijn om goed voor je zelf te zorgen en het zetten van hele duidelijke grenzen voor jezelf.

Dit zelfde kun je ook doen met goede eigenschappen. Welke goede eigenschappen zouden op welke momenten destructief kunnen zijn?

Met jezelf in gesprek gaan.

Dit doe je door jezelf bewust op te splitsen in de delen die in jezelf met elkaar in conflict zijn. Wat we allemaal onbewust doen wanneer we geen beslissing kunnen maken. Dit kun je doen door deze delen eens heel bewust met elkaar in gesprek te laten treden. Let dan vooral op hoe ze zich voelen. Dit kun je bijv. doen door steeds te verplaatsen op 2 stoelen/plekken wanneer je wisselt van deel. Het doel is om een uitkomst te vinden die voor beide delen werken. Dat beide delen zich gehoord voelen en serieus genomen voelen.

Opstellingen

Wanneer er meerdere delen bij komen kijken verlies je al snel het overzicht. opstellingen zijn daar een uitkomst voor. Zoals familie opstellingen. Dan wordt er zichtbaar wat voor dynamieken er spelen rondom een onderwerp en wat de oplossingen daarvoor zijn. In een opstelling kunnen personen (of objecten) staan voor een bepaald deel. Zij nemen de frequentie aan van dat deel en zo kun je in de dynamieken zien hoe ze zich tot elkaar verhouden en je kan vragen hoe ze zich voelen. Zo kun je makkelijk tot oplossingen komen.

Opstellingen lijken op het eerste gezicht raar omdat het met frequenties werkt die je niet kan zien. Maar hoe beter je leert voelen, hoe meer je gaat begrijpen hoe dat hele frequentie verhaal werkt en dat een mensen lichaam een capsule is voor energieen. (golven met een bepaalde frequenties) Er zijn veel plekken in Nederland waar je opstellingen kan doen of leren geven. Google is je vriend. (of eigenlijk duckduckgo, die is wat liever met je privacy)

 

Creativiteit.

Iedereen is creatief. Maar veel mensen hebben dit onderdrukt. Emotion is Energie in Motion. Het bewegen van de golven. Wanneer er blockades zijn of wanneer energie onderdrukt wordt, kan het stagneren. Dan krijg je net als in stilstaand water, troep. Door jezelf creatief te uiten kun je je emoties helpen in beweging te blijven. Maak eens een tekening of schilderij over hoe je je voelt. Het hoeft niet mooi te zijn. Of ga eens dansen. Gewoon in je eentje op je kamer ofzo.  Ik vind dat een fijne manier om bijv. mijn woede te uiten. Zingen of gewoon geluid maken kan ook heel bevrijdend zijn. Het is belangrijk om zowel onze linker als rechter hersenhelft evenveel te trainen.

Heb je iets gemaakt wat je durft te delen? Dan lijkt het me leuk om daar een pagina aan te wijden om elkaar te inspireren. Je mag het dan  maar mij e-mailen.

 

Je inzichten opschrijven.

Hou een dagboek bij en schrijf met een datum al je inzichten op. Soms als je dan terug kijkt kun je patronen zien die je dan makkelijk kan doorbreken. Ik heb de mijne digitaal, zodat ik met ctrl+F heel makkelijk dingen kan terug vinden.

art.jpg

vet

Enthousiast of Veteraan?

Ben je al een tijdje op het pad van zelf bewustzijn en wil je meer verdieping? Of wil je graag meer weten over dit soort onderwerpen en wat je kan betekenen voor jezelf en je omgeving? Hier deel ik wat mensen die mij op mijn pad enorm hebben geholpen. Misschien heb jij er ook wat aan! Misschien ook niet. Misschien ken je ze al. Misschien vind je ze stom. (Ik vind ze fijn.) En misschien weet jij er nog een paar voor mij! Dan mag je die e-mailen. Vind ik leuk!

Caroline Myss

Op arcehtypes en zielscontracten.

Teal Swan

Schaduwwerk en NatuurWetten.

Scott Jeffrey

Schaduwwerk en psychologie

Bruce Lipton

Wetenschap en biologie

Robert Ohotto

Holografische astrologie

Mark Passio

NatuurWetten en de occult.

Lonerwolf

Schaduwwerk en psychologie

Joe Dispenza 

bewustzijn en manifestatie

Thomas Hüble

Conscious healing

Soundstrue

Verzamelingswebsite voor healing

School van Ascensie

Modern sjamanisme

Gaia TV

TV over de nieuwe aarde.

worldpeace.jpeg

Als je geen oorlog meer wilt in de wereld,

stop dan de oorlog in jezelf.

Met het helen van jezelf heel je de aarde.

In de kwetsbaarheid van onszelf verbinden we met elkaar.

In verbinding kunnen we geen win-lose scenario's meer aan, dat is te pijnlijk.

vangnet
Waarom
innerlijke rust
gezondheid
relaties
actie voeren
voorbereide
veilige ruimt
comfort
veteraan
hoe
emoties
oorzaak
cultuur
archetypes
emotionele reacties
yinyang
gesprek
opstellingen
creativiteit
inzichten
bottom of page